Siste innlegg

"Du går for gull" var feil setning til feil tid


Skjermdump fra NRKs sending

Du går for gull, ropte landslagssjef Vidar Løfshus. Var det der gullet glapp for Norge?

Det høres kanskje litt for enkelt ut. At en liten setning kan velte et så stort lass.

Men hvordan du kommuniserer i avgjørende øyeblikk, har stor effekt. Slik er det på idrettsareaner. Slik er det i næringslivet. Slik er det privat.

"Du går for gull" var feil setning på feil tidspunkt. Setningen kom da Iversen var på vei opp en av de bratteste bakkene på sprintstafetten. På siste etappe. Med en finne, en russer og en italiener jagende bak.

For hva skjedde? Emil Iversen stivnet. Bakken, som han tidligere hadde forsert med eleganse, ble bratt og tung. Skuldrene forsvant oppunder ørene - og det endte med knall og fall da finnen kom.

Jovisst, var Emil Iversen sliten. Og det kan godt hende Norge hadde tapt uansett. Men "Du går for gull, gull, gull - burde vært byttet ut.

Riktignok blir Emil Iversen beskrevet som beinhard mentalt av kompisgjengen og fanskaren. Men Emil Iversen vil - uansett hvor tøff i hodet han er - motta impulser. Og i dette tilfelle mener jeg Løfshus - i sin iver - valgte feil ord.

Nå er jeg overbevist om at verken Emil Iversen eller Vidar Løfshus vil være enig i det, hvis de noen gang blir spurt.

Og jeg skriver ikke dette for å henge ut Løfshus, tvert om, det kan være til hjelp. Og det kan jo hende jeg tar feil.

Men det kan også hende jeg har rett.

For når Emil Iversen hører at "Du går for gull", legger Løfshus et press på hans skuldre som er nesten umenneskelig. Og det er da også helt unødvendig å si. Emil Iversen gikk først. Han så ingen foran seg. Han visste han gikk for gull.

Nå vet jeg at landslaget har brukt store ressurser på coacher. Marit Bjørgen har flere ganger uttalt hvor god hjelp hun har hatt av sin.

Men bruker Norges Skiforbund også ressurser på å coache lederne? Om hva de skal si i avgjørende øyeblikk som under sprintstafetten for herrer i dag?

Hvis det er tilfelle, anbefaler jeg Løfshus å trene mer på hva han skal si - og hva han ikke skal si. For "Du går for gull" var ikke det rette i dag. I hvert fall ikke der.

Så hva skulle Løfshus ha sagt?

Det er vanskelig for meg å si. Fordi jeg kjenner ikke Emil Iversen og vet ikke hva han trigges av. Kanskje kunne det vært: Nydelig sving! Kanskje: Supert kjørt! Men "Du går for gull" - ja, det ga høye skuldre og stive bein.

Kontakt oss
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Telefon 468 00 763
epost: post@charliemedia.no
  • Telefon
  • email_logo_edited
  • w-facebook
  • White Instagram Icon

© 2019 by Charlie Media.