Siste innlegg

Titler – mellomtitler – stikktitler – undertitler - har du gått deg vill?


Det er lett å bli forvirret. Hva er en tittel, hvordan skal vi skrive dem – og hvor i teksten bør de brukes?

La meg gå rett på sak: En tittel er setningen som – i de fleste tilfeller – står øverst i en sak.

Den skal skape nysgjerrighet, få leseren til å tenne på saken samt få deg til å lese videre med liv og lyst. Og på toppen av det hele skal den gi leseren informasjon om hva saken handler om. Som nevnt. Slik er det i de fleste tilfeller.

En mellomtittel er noe annet. Det er en tittel du setter inn i teksten for å bryte opp lange tekster, hjelpe leseren til lettere å navigere i det du skriver samt fortelle leseren at nå, ja, nå skifter du tema – eller du vrir temaet i en annen retning.

Les også Slik skriver du gode titler

En mellomtittel bør – i likhet med hovedtittelen – skape ytterligere nysgjerrighet og gi informasjon om hva som kommer i neste avsnitt.

Stikktitler

Men hva da med stikktitler? Eller undertitler og overtitler?

Det er titler du har over eller under hovedtittelen! De kan du bruke på ulike måter.

De er blant annet fine til å fortelle leseren om hva saken dreier seg om. Når du leser nettaviser, ser du at stikktitler ofte brukes for å kategorisere et visst antall artikler – samtidig som det hjelper deg – leseren – til raskt å forstå hva det dreier seg om.

Blant annet brukes det i saker som ruller og går over flere dager. Store drapssaker, budsjettbehandling i Stortinget og så videre.

Hvis du har ansvaret for å skrive på nettsidene til bedriften din, kan du bruke stikktitler for å hjelpe kollegaene og utenforstående lesere til enkelt å forstå hva du skriver om.

Her er et eksempel:

Sommerfest i kantina

Therese Johaug forteller om veien tilbake

Da vil de fleste forstå følgende: Det er duket for sommerfest og vi møter Therese Johaug. Jeg vil også tro at mange blir nysgjerrige, vil lese mer og finne ut når og hvor sommerfesten arrangeres.

Lykke til med jakten på gode titler!

Kontakt oss
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Telefon 468 00 763
epost: post@charliemedia.no
  • Telefon
  • email_logo_edited
  • w-facebook
  • White Instagram Icon

© 2019 by Charlie Media.