Siste innlegg

Når en liten - tilsynelatende ubetydelig - setning velter et stort lass....


Hun hadde vært hjemme hos mor og far. Spist god middag, snakket hyggelig sammen. Når hun skal gå, sier moren: "Så fint at du omsider hadde tid til å komme."

Hvem har ikke opplevd at en liten setning - et aldri så lite stikk - har ødelagt en lang og helt til da, fantastisk kveld?

Jeg ble oppmerksom på temaet igjen i dag, takket være en glimrende tekst fra Kirsti MacDonald Jareg i psykologisk.no

Hun skriver blant annet:

"Stikk kommer i mange fasonger og utkledninger, men de har det til felles at de har stor ødeleggelseskraft, spesielt i familier eller blant nære venner. Jeg møter ofte temaet i terapirommet, og det høres kanskje ikke så alvorlig ut; ingen har fått blåmerker, ingen har blitt ropt og skreket til. Og et stikk i ny og ne er vi heldigvis godt utrustet til å tåle og riste av oss. Og takk og lov for det.

Det jeg snakker om her er familier og andre forhold der stikk inngår i den hverdagslige kommunikasjonsformen. Der får de ofte dramatiske og ødeleggende følger for relasjonene".

MacDonald Jareg skriver primært om stikk i nære relasjoner. Mellom familiemedlemmer, hvor blod er tjukkere enn vann.

Jeg opplever - dessverre - at de i høy grad også er til stede på norske arbeidsplasser.

Det kan være som følger:

Du har nettopp kommet i mål med en stor jobb. Du får ros og anerkjennelse av toppsjefen. I fellesmøtet trekker han deg frem og klapper deg på skulderen.

Du er til på vei tilbake til kontorpulten, når din leder - den du rapporterer til - ber om en prat. Hun sier:

"Irene - det var bra, men neste gang når du skriver en rapport, vil jeg lese igjennom den før du sender den videre."

Hva er det jeg husker av rosen? Knapt noe. For det er hennes ord som rår. Hvorfor sa hun det? Hva var det som ikke var bra nok med det jeg leverte? Hvorfor vil hun gå meg etter i sømmene?

Det er slike tanker som har lett for å feste seg. Dessverre er vi skrudd sammen slik at vi husker det negative langt lenger enn det positive. Og vi blir forvirret. For hva var det egentlig hun mente?

Og hvordan kan det løses?

En mulighet er å spørre den som stikker direkte: Hva mener du med det? Hvorfor vil du lese igjennom før jeg leverer? Kanskje får du et ærlig svar. Kanskje ikke.

En annen mulighet - og dette gjelder spesielt hvis stikkeren stikker ofte - er å fortelle hvordan du opplever det. Kanskje vil du oppnå positive resultater over tid. Kanskje ikke.

En tredje mulighet er selvsagt å heve deg over det. Hvis du klarer det.

Eller har du andre løsninger?

Kontakt oss
Arkiv
Søk etter tags
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Telefon 468 00 763
epost: post@charliemedia.no
  • Telefon
  • email_logo_edited
  • w-facebook
  • White Instagram Icon

© 2019 by Charlie Media.